Cykelogi.com

Trafiksäkerhet -cyklister-mopedister-bilister. Test av utrustning.

Cykelogi.com - Trafiksäkerhet -cyklister-mopedister-bilister. Test av utrustning.

Cykelogens rekommendationer inför vårcyklandet till och från jobbet. HÅKAN JUHOLT HAR CYKLAT FÄRDIGT.

HEJ.

Denna söndag har gått åt till att göra mina 3 kanoncyklar av fabrikat TREK klara inför vårstarten till och från jobbet i Göteborg. Visserligen har jag cyklat under hela vintern men då på mina vintercyklar.

Mina tips till er alla älskade cyklister är enligt följande:

Spola av er cykel, smörj in det som skall smörjas, pumpa däcken.

Häng upp cykeln. Tag fram en liten skruvmejsel, god belysning och kanske glasögon. Titta noggrant på däcken. Ofta sitter det små stenflisor i däcket som man kan pilla ut med skruvmejseln. Dessa flisor vandrar annars in i däcket. Och trots att däcken är så kallade punkteringssäkra så får man punka till slut. Detta gör jag 1 gång i veckan under säsong. Peppar peppar så har jag sluppit punka nästan helt sedan jag började med denna koll.

Normalt så kör jag bara en säsong med mina däck och slangar. Det är värt att ha bra däckstatus.

Tillse att bromsklossarna är nya. De gamla blir ofta hårda. Med sämre bromsverkan som följd.  Har ni fälgbromsar torka rent på fälgytan där bromsarna tar.

Ställ in så att ni har rätt vinkel på sadeln.

Tillse att cykeln är trafiksäkert utrustad, med reflexer fram och bak samt sidoreflex. Skaffa en god belysning fram och bak.

Titta på din hjälm så att den ej är skadad eller sprucken. Vid minsta tvekan byt hjälm.

Se över dina egna kläder, så att du håller dig varm.

Använd reflexväst.

Kör med huvudet. Visa hänsyn. Följ trafikreglerna.

Cyklar du i Göteborg så får du se upp med den nitiske Cykelpolisen THOMAS.

 

 

LIVE STRONG

CYKELOGEN

Super HÅKAN är inte ute och

cyklar längre.

 

 

 

 

 

 

 

 • Andreas says:

  Hej!

  Intressant information. Flera nyttiga tips.

  Dock funderar jag hur man riktigt skall tvätta sin cykel när man bor i höghus och ej har tillgång till vattenslang.

  Har också en 21 växlad cykel där växlarna är lite feljusterade, kan man själv justera dem rätt. Är det svårt? Brukar skruva på bilen själv, så där ligger mitt kunskapsområde.

  Sedan angående cykelhjälm. Vi köpte precis med sambon våra första cykelhjälmar som vi har bestämt oss för att använda när vi cyklar längre vägar. Det känns bra, fast man ser för jäklig ut i dem.

  mars 5, 2012 at 10:56 f m
  • Cykelogen says:

   Hej. Tack för att du läser mina inlägg.

   Det är problem med tvätt om man ej har tillgång till vattenslang. Själv så brukar jag spola av min cykel på jobbet med högtryckstvätt. Glöm inte bara att smörja in kedja och växelförarens leder med. något i sprejform. Om du ej har tillgång till vatten blås rent växelförarna med tryckluft som ofta finns på bensinstationen.
   Angående växeljustering: Åk in till Kungscykeln på Chalmersgatan i centrum så får du snabb hjälp. Han öppnar klockan 10.00. Det enda du kan göra själv är att försöka spänna vajern, det hjälper oftast. Rör inte de små skruvarna på växelföraren. Hälsa från Thomas på Cykelpolisen så får du bra pris och ett bra utfört arbete.
   Angående cykelhjälm: Det är mycket bra att ni köpt hjälm. Jag tror inte alls att ni ser konstiga ut. Det är bara ni själva som tycker det. Du skall veta att man är inte så vacker då man har kört omkull och slagit huvudet i gatan och spräckt skallen. Men använd hjälmen varje gång ni cyklar så ni vänjer er.

   LIVE STRONG

   Cykelogen

   mars 5, 2012 at 7:56 e m
   • Andreas says:

    Tack för tipsen, verksatden är lite väl långt bort. Men skall kontakta min lokala.

    Angående hjälm så vänjer man sig säkert med tiden. Men vid kortare butiksresor m.m. blir den knappast dess mer använd. Dock vid längre cykelresor skall jag försöka att vi alltid har hjälm på oss.

    mars 6, 2012 at 11:08 f m

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*