Cykelogi.com

Trafiksäkerhet -cyklister-mopedister-bilister. Test av utrustning.

Cykelogi.com - Trafiksäkerhet -cyklister-mopedister-bilister. Test av utrustning.

GÖTEBORGS ÄLDSTA POLISSTATION I SLOTTSKOGEN. SNOTTRA, SABEL OCH BATONG.

Hej.

För några dagar sedan så var jag som vanligt  ute i tjänsten och cyklade. Färden gick till Slottskogen.

Tillsyn av parken samt den gamla Polisstationen, som ligger där, vid landskapsstugorna. Nu skall jag berätta lite om Polisstationen.

Under mer än 60 år så var den polisstation. Ett antal poliser hade sin tjänstgöring här. Det fanns 2 finkor för fyllebultar. Mellan 1906 och 1965 så var den i tjänst. De polismän som jobbade där bodde i en del av stugorna i Slottskogen. Andra bodde under takåsarna på polisstationen på Tredje Långgatan. Poliskonstaplarna hade till uppgift att hålla rent bland annat i Slottskogen. På den tiden fanns mycket lösker folk som höll till i parken.

Polismännen var utrustade med ett mycket bra hjälpmedel som kallades snottra. Ett mycket effektivt hjälpmedel om man skulle gå en längre sträcka med en buse. Det fungerade så att man satte kedjan runt armen på busen och sedan så vred man om och satte de två delarna i varandra och så fick man ett handtag att ta i. Jag har fått berättat för mig att busarna gick som på tå, på grund av den smärta som uppstod  om de spjärnade emot.

Poliskonstaplarna var även utrustade med en sabel. Ett fantastiskt redskap för att hålla bråkstakarna ifrån sig.

Sabeln byttes senare ut mot den fantastiska vita gummi- batongen med ingjutet järnrör.

På den tiden fanns inga I-phoon att pilla på då man behövde hjälp. Poliskonstaplarna fick leta reda på en vevtelefon som fanns utplacerade på vissa ställen. Tids nog så kom SVARTA MAJA och buntade ihop oroshärdarna.

Polisstationen stängdes 1966. Den var under många år fikaställe för parkförvaltningen.

Numera vårdas den av polisens pensionärsförening samt Sveriges mest framgångsrika CYKELPOLIS/Cykelogen.

 

Har ni några frågor om Polisstationen i Slottskogen så hör av er.

 

LIVE STRONG

CYKELOGEN

Category: Blogg

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*