Cykelogi.com

Trafiksäkerhet -cyklister-mopedister-bilister. Test av utrustning.

Cykelogi.com - Trafiksäkerhet -cyklister-mopedister-bilister. Test av utrustning.

Världens billigaste livförsäkring. Cykelhjälm till det mest värdefullaste vi har,BARNEN.

HEJ.

Idag morrar jag på alla föräldrar som inte tillser att barnen har en cykelhjälm på sitt ömtåliga huvud. På stan ser jag dagligen små barn utan hjälm när de cyklar. Jag ser föräldrar som är ute och cyklar med barn utan hjälm. Hur tänker du som förälder då??

 

Hjälmen räddar liv. I mitt arbete så ser jag dagligen barn med hjälm. Jag ser barn som kör omkring med för stora hjälmar, ofta vuxenhjälmar, spruckna hjälmar, ej inställda hjälmar mm. Varför är inte ditt barn värd en bra, anpassad cykehjälm som kostar några hundra?? En hjälm som är tuff och fräck så att barnet är stolt över den.

När du besöker golfshopen och tittar på en ny Big Big Bertha för minst tusen kronor så tycker du att det är okej. Min fråga till dig, ofta pappa: Vilket är viktigast för dig, att ditt barn kommer hem från cykelturen efter att ha kört omkull, slagit i huvudet och överlevt eller att du slår 125 meter istället för 100 meter med din nya driver?? Ställ dig den frågan.

 

Ofta ser man barn som kör omkring i gamla Ikea hjälmar från 70-talet eller gamla Spaps hjälmar från 60-talet.

 

När du bestämmt dig tag med barnet till din lokala handlare som kan cykelhjälmar. Titta på en bra hjälm inte för dyr inte för billig. En bra riktlinje är minipris ca 4-500 kr. Då får du ibland även kraschgaranti. Det är viktigt att vi vuxna är föredömmen beträffande cykelhjälm. Låt dem gärna välja en hjälm som dom tycker är tuff och kan vara stolta över.

 

Då ditt barn frågar: Pappa varför måste jag ha hjälm men inte du. Då gäller det att ha ett bra svar. Kanske även lämpligt att sätta på hjälmen rätt”. Jag vill även slå ett slag för att barnen har en ringklocka på sin cykel. Gärna i  form av en krokodil eller Kina klocka.

Gå in på Transportstyrelsen och läs. 

 

Vilka regler gäller för cykelhjälm?

Alla barn och ungdomar under 15 år ska använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel. Så säger lagen som trädde i kraft den 1 januari 2005. Cykelhjälm eller annan hjälm med jämförbara skyddsegenskaper kan användas.

Måste barn ha hjälm också när de cyklar inom ett inhägnat område?

Ja.

Får föräldrarna böta om barnet är under 15 år och cyklar bredvid föräldern?

Alla barn och ungdomar under 15 år ska använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel. Barn och ungdomar som inte använder hjälm kan stoppas av polisen men inte bötfällas. Föräldrar eller andra personer som fyllt 15 år kan däremot bötfällas, om de på sin cykel skjutsar ett barn som inte har cykelhjälm.

Får man sätta klistermärken på hjälmar eller förstörs hjälmens skyddsegenskaper då?

Som privatperson ska man inte göra det, eftersom detta kan försämra hjälmens skyddsegenskaper.

Ringklocka på cykel

20 § Cykel skall ha ringklocka.
Det finns inga speciella krav på utseende eller ljud.

Cykla på cykelbana

Om fordons plats på väg, se 3 kap. 6 § trafikförordningen.

Om det finns en cykelbana, ska du normalt använda den. Detsamma gäller för tvåhjuliga mopeder klass II.

Du får dock cykla och köra tvåhjulig moped klass II på körbanan, även om det finns en cykelbana, när det är lämpligare med tanke på färdmålet. I så fall måste du vara extra försiktig.

 

LIVE STRONG

Cykelogen

Category: Blogg

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*