Cykelogi.com

Trafiksäkerhet -cyklister-mopedister-bilister. Test av utrustning.

Cykelogi.com - Trafiksäkerhet -cyklister-mopedister-bilister. Test av utrustning.

Ställ en fråga till Cykelogen

Här kan du ställa en fråga till Cykelogen. Undrar du över något inom trafikvärlden? Något om diverse fordon? Eller har du bara någon fundering över våran verksamhet? Ställ din fråga här!

– Antingen som en kommentar eller skicka ett meddelande till cykelogen@cykelogi.com.

– Väljer du att skicka en kommentar, vänligen ange epostadress.

Vi besvarar era frågor så snabbt vi kan!
Mvh// Cykelogen

 • Håkan says:

  Vilka undantag finns det egentligen från att cykla på cykelvägen? Om cykelvägen består av spårig is och landsvägen bredvid är saltad och ren är det då ok att använda landsvägen eller förväntas man riskera liv och lem på cykelbanan. Alla jag såg på cykelbanan utanför Tuve ledde cykeln, då måste väl något vara fel?
  Trafikkontorets prioritering mellan cykel och bil blir riktigt tydlig såhär års. Till och med den lilla vägen bakom Liseberg är saltad och ren.
  Inte ens cykelbanan på Götaälvbron har ett gruskorn, däremot har den kvar gårdagens packade snö i form av spårig is. Göteborgs kommun skryter med 465km cykelväg. I morse borde den siffran nog reduceras en hel del. Jag såg lite grus vid Hornbach på Hisingen och bakom Ullevi, resten var spårig is.

  januari 10, 2012 at 3:18 e m
  • Cykelogen says:

   HEJ, Håkan.
   Om cykelbanan är i så dåligt skick att den är direkt farlig för cyklister så får du självklart använda landsvägen vid behov. Enligt lagen så står det: Då cykelbana finns så skall den användas. Men i ditt fall måste man ge avkall på detta. Mig veterligt så finns det ingen polis som skulle rapportera någon under dessa omständigheter. Apropå snö så har jag tidigare skrivit om den första snön varje år i Göteborg. Då får snöskottarna problem och tippar den första snön på cykelbanorna. Där brukar den bli liggande. Efter ett tag så är högarna som betong eftersom de blandats upp med grus. Detta brukar sedan bli liggande många veckor. Ett annat problem som jag läste i dagens Metro är att många får punka av det vassa gruset. !! Jag tycker att Trafikkontoret får skärpa sig. Det finns grussorter som inte är så vassa, men enligt tidningen så blåser detta gruset bort lättare. HÄPP HÄPP.

   Cykla försiktigt

   Cykelogen

   januari 13, 2012 at 4:09 e m
 • Cykelogen says:

  HEJ. Vet du var man köper TREK-cyklar i Göteborg??

  februari 13, 2012 at 6:28 e m
  • Cykelogen says:

   Ja hos Bike Place på Övre Husargatan samt hos Åkes Cykel o Sport på Hisingen.

   februari 13, 2012 at 6:31 e m
 • Cykelogen says:

  Cyklaren säger: Fantastiskt inlägg.

  februari 14, 2012 at 7:21 e m
 • Lars Carlström says:

  Hej, mycket trevlig läsning.
  Vad tror du om cykelvägarna över göta älv bron?
  Förtvivlat många har svårt att skilja på höger och vänster.
  Och det är ju livsfarligt att möta en cyklist i full karriär nerför och på fel sida.

  december 28, 2012 at 10:14 f m
  • Cykelogen says:

   Hej. Lars.
   Trevligt att du gillar min sida.

   Angående cykelbanorna över Göta Älvbron så är det ett återkommande problem. Ett antal gånger per år så har vi kontroller på bron av cyklister som cyklar i fel färdriktning. Tyvärr så är det många åretruntcyklister som tycker att de tjänar några sekunder genom att köra på fel sida. Det jag definitivt kan lova dig är att efter års -skiftet så kommer vi att sätta in extra resurser på de cyklister som inte följer gällande trafiklagstiftning. Då kommer det att vara nolltolerans som gäller. Vi på Cykelpolisen i Göteborg kommer att hårdsatsa nästa år så att ni andra cyklister får en bättre trafikmiljö.

   LIVE STRONG PÅ DET NYA ÅRET.
   CYKELOGEN.

   december 29, 2012 at 12:36 e m
 • Pär N says:

  Hej Thomas!

  Du är så vitt jag förstår medförfattare till broschyren ”Goda råd till dig som cyklar”. Där kan man läsa:

  ”Lämna företräde till andra trafikanter när du kommer fram till en väg eller gatukorsning, om inget annat sägs.”

  Gäller inte högerregeln? Kan du förtydliga?

  Tack på förhand!

  augusti 19, 2013 at 9:36 f m
  • Cykelogen says:

   Hej.
   I grunden så gäller högerregeln. Men för att överleva i trafiken som cyklist så måste man vara försiktig. Men glöm inte att då du som cyklist korsar en väg så måste du lämna alla företräde. Under vissa förutsättningar så måste andra trafikanter lämna dig som cyklist företräde, bland annat om de svänger och korsar din vägbana. Många cyklister tror att de har företräde bara för att i gatan är det utmärkt med cykelöverfart. min omtanke om cyklister gör att jag rekommenderar att lämna andra företräde om jag ej kan passera på ett trafiksäkert sätt.

   LIVE STRONG
   Cykelogen

   augusti 25, 2013 at 6:41 e m
 • Therese says:

  Hej. Jag undrar om det är böter på att cykla utan hjälm om man är över 15 år? Vill minnas att jag läst det någonstans men hittar det inte. Har det kanske varit ett förslag jag sett?
  Vänlig hälsning/ Therese

  maj 20, 2016 at 8:00 e m
  • Cykelogen says:

   Hej.

   Nej, det finns inget lagkrav på hjälm för personer över 15 år. Det fanns ett förslag för några år sedan. Men det gick inte igenom.

   Vh
   Cykelogen, Thomas

   maj 20, 2016 at 9:00 e m

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*